Przejdź do treści głównej
Przepisy

Mini zapiekanka z łososiem i halibutem

Mini zapiekana z łososiem z pesto pomidorowym, posypana tartym serem jest bardzo prosta w wykonaniu i smaczna. Nadaje się na odświętne danie i daje wiele możliwości tworzenia własnych wersji potrawy.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Nastawić piekarnik na 200oC.

  • Pokroić filet z halibuta i łososia na paski, a cebulę na cienkie plasterki.

  • Podzielić pomidorki cherry i oliwę na dwie części.

  • Rozwałkować ciasto francuskie do 0,5 cm grubości, podzielić na odpowiednie kawałki i włożyć do foremek do zapiekanki.

 Pesto pomidorowe

  • Włożyć składniki do miksera i zmiksować na gładką masę.

  • Doprawić solą i pieprzem.

  • Posmarować  ciasto w foremkach otrzymanym pesto.

  • Rozłożyć w foremkach ryby i jarzyny, posypać serem.

  • Piec w piekarniku przez ok. 10 minut.

Wykończenie

  • Pokroić wędzonego łososia na paski.

  • Zmieszać śmietanę z octem balsamicznym, rozmieszać z wędzonym łososiem i rukolą.

  • Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Polać powstałym sosem zapiekanki i podać na stół.