Norweski gravlax z sosem musztardowym

Norweski gravlax z sosem musztardowym

Gravlax jest tradycyjną norweską potrawą, którą najlepiej podać z dobrym sosem musztardowym. Spróbujmy przyrządzić samodzielnie zarówno gravlax, jak i sos – będą jeszcze lepsze.

Trudny Trudny
Oceń 1 5 3,8

Składniki

Liczba porcji

Sos musztardowy

Sposób

  • Przekroić filety z łososia na dwa takie same kawałki.

  • Połączyć sól, cukier i pieprz, wsypać na dno małej blaszki do pieczenia.

  • Koperek razem z łodyżkami grubo posiekać, dodać na dno blaszki. Na wierzchu położyć skórą do dołu jeden kawałek fileta z łososia norweskiego.

  • Posypać solą z cukrem i koperkiem. Na wierzchu położyć drugi kawałek fileta, szeroką częścią na węższej. Posypać resztą przypraw i koperkiem.

  • Lekko przycisnąć; włożyć do lodówki na dzień lub dwa. Codziennie przewracać.

  • Duże i grube filety trzymać w lodówce do 4 dni.

  • Przed podaniem filety oczyścić z przypraw i koperku.

Sos musztardowy

  • Ubijać żółtka z solą, aż zgęstnieją; powoli dodawać olej, szybko ubijając, podobnie jak przy robieniu majonezu.

  • Wmieszać cukier, ocet, pieprz i musztardę.

  • Tuż przed podaniem dodać koperek.

  • Sos można przechowywać w lodówce przez tydzień.

  • Rybę pokroić na cienkie plastry, polać sosem musztardowym. Podawać z sałatką i ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.