Przejdź do treści głównej
Przepisy

Łosoś à la Strindberg

Prosta, pyszna alternatywa dla klasycznego norweskiego dania znanego jako wołowina à la Strindberg. W tym wariancie zamiast wołowiny wykorzystuje się łososia.  Być może i to danie stanie się kiedyś klasykiem?

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Zmieszaj w misce musztardę, żółtko, mąkę kukurydzianą i drobno posiekaną cebulę.  

  • Ułóż cztery płaty łososia w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

  • Posmaruj łososia musztardowym sosem.

  • Połącz składniki dressingu na bazie octu balsamicznego: ocet, olej, sól i pieprz.  Dressing można podać osobno, lub polać nim danie przed wstawieniem go do piekarnika.

  • Piecz rybę w temperaturze 200°C przez okolo 12 minut.

  • Podawaj z purée ziemniaczanym oraz ugotowanymi różyczkami brokuła.