Składniki
Przygotowanie
Rozgrzej grill.
Podziel łososia na odpowiednią liczbę porcji, oczyść z łusek, opłucz i osusz filety.
Zetrzyj imbir na tarce i dodaj go do miseczki z sosem sojowym. Zanurz łososia w marynacie na 5 minut.
Złóż folię aluminiową na cztery, formując kwadrat o długości boku ok. 15 cm. Nasmaruj ją olejem.
Wyjmij łososia z marynaty, odsącz jej nadmiar i ułóż rybę na folii aluminiowej skórą do dołu.
Grilluj łososia z jednej strony ok. 2 minuty.
Sałatka
Porwij sałatę na kawałki i skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwy.
Posyp drobno siekanym szczypiorkiem, odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Posyp łososia pozostałym szczypiorkiem i podaj z sałatą.