Przejdź do treści głównej
Przepisy

Łosoś marynowany w sosie sojowym

Pyszny łosoś nie wymaga dopełnienia zbyt wieloma smakami.  W tym przypadku zachęcamy do zamarynowania łososia w sosie sojowym z dodatkiem imbiru. Lekko zgrillowanego łososia podajemy z prostą zieloną sałatą.

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzej grill.

  • Podziel łososia na odpowiednią liczbę porcji, oczyść z łusek, opłucz i osusz filety.

  • Zetrzyj imbir na tarce i dodaj go do miseczki z sosem sojowym.  Zanurz łososia w marynacie na 5 minut.

  • Złóż folię aluminiową na cztery, formując kwadrat o długości boku ok. 15 cm. Nasmaruj ją olejem.

  • Wyjmij łososia z marynaty, odsącz jej nadmiar i ułóż rybę na folii aluminiowej skórą do dołu.

  • Grilluj łososia z jednej strony ok. 2 minuty. 

Sałatka

  • Porwij sałatę na kawałki i skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwy.

  • Posyp drobno siekanym szczypiorkiem, odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Posyp łososia pozostałym szczypiorkiem i podaj z sałatą.