Przejdź do treści głównej
Przepisy

Łosoś norweski grillowany w pergaminie na sposób orientalny z orzeźwiającą sałatką

Wiosenna propozycja na smaczną i orzeźwiającą potrawę na bazie Łososia. Danie świetnie się sprawdzi w ciepłe wiosenne dni.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Imbir ścieramy na tarce, łączymy z miodem, sosem sojowym, sokiem z pomarańczy i pokrojoną szalotką.

  • Marynatę wlewamy do woreczka  foliowego i wkładamy łososia, tak aby był przykryty marynatą. Woreczek odstawiamy na 30 min.

  • Następnie łososia na układamy na pergaminie, podlewamy marynatą, zawijamy w pakiecik i grillujemy przez ok 8-10 minut.

  • Łososia podajemy z orzeźwiającą sałatką: owoce obieramy, kroimy , łączymy z pokrojoną cebulą, plasterkami papryczki, świeżą miętą i sokiem z owoców.