Łosoś norweski pieczony w soli z warzywami z cząbrem

Łosoś norweski pieczony w soli z warzywami z cząbrem

Oryginalny przepis na łososia w soli morskiej. Potrawa dla osób nie bojących się kuchennych eksperymentów.

Trudny Trudny
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Sól morską delikatnie łączymy z roztrzepanym białkiem.

  • Filet z łososia norweskiego owijamy w liście kapusty i całość pokrywamy solą z białkiem, tak aby powstała skorupka.

  • Pieczemy 15 min., w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  • Warzywa obieramy, kroimy w grubsze kawałki. Smarujemy olejem, oprószamy cząbrem oraz doprawiamy solą i pieprzem.

  • Pieczemy ok. 40 min., w piekarniku nagrzanym do 180°C – do miękkości.

  • Przed podaniem łososia przekrawamy na pół.