nsc

Łosoś norweski pieczony z warzywami

Pieczony łosoś norweski to ulubiona potrawa wielu osób; czas pieczenia można wykorzystać na to, aby nakryć do stołu i opróżnić zmywarkę.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 3,53846

Składniki

Liczba porcji

Podawać z

Sposób

  • Łososia norweskiego pokroić na porcje. Rozgrzać piekarnik do 200 °C.

  • Cebulę pokroić w piórka, paprykę na kawałki, a pora, marchew i kabaczek na plasterki.

  • W misce wymieszać olej z ziołami i warzywami, przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  • Skropić warzywa kilkoma łyżkami wody, a na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Posolić i popieprzyć; naczynie przykryć folią aluminiową.

  • Włożyć do piekarnika na środkowy poziom i piec około 20 minut.
    Czas pieczenia łososia norweskiego zależy od temperatury wewnątrz ryby przed pieczeniem. Może ona się różnić w zależności od tego, czy rybę wyjęto prosto z lodówki, czy była niedawno rozmrażana lub też czy przed przygotowaniem miała temperaturę pokojową.

  • Przed podaniem udekorować kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany.

  • Do tej potrawy można dodawać różne warzywa; warto też podać ją ze słodkim sosem chili, sosem sojowym lub sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodatkowy smak wydobędą zioła takie jak szczypiorek, natka pietruszki czy koperek.

Wskazówka: Przed przygotowaniem warzyw ustawić na ogniu garnek z wodą. Gdy woda się zagotuje, wrzucić pokrojone warzywa na 1 minutę, a dopiero potem przełożyć do naczynia żaroodpornego.