Łosoś norweski w maśle pietruszkowym z brukselką

Łosoś norweski w maśle pietruszkowym z brukselką

Trudny Średni
Oceń 1 5 4

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Posiekaną natkę, ząbek czosnku i skórkę z cytryny miksujemy z masłem.

  • Na koniec dodajemy łyżkę whisky i doprawiamy pieprzem i solą.

  • Na patelni rozpuszczamy połowę masła pietruszkowego, smażymy łososia z jednej strony, po 3-4 minutach przekładamy na drugą stronę i wyłączamy kuchenkę. Dzięki temu łosoś nam nie wysuszy się i będzie soczysty.

  • Na oleju przesmażamy boczek, dodajemy listki z brukselki i pokrojone w kostkę jabłko. Chwilę razem smażymy. 

Na talerz wykładamy porcje brukselki z jabłkiem i boczkiem, na wierzch kładziemy porcję łososia norweskiego i całość polewamy masłem pietruszkowym.