Łosoś norweski w sosie z mascarpone i pesto oraz placek z ziemniaków i cukinii

Łosoś norweski w sosie z mascarpone i pesto oraz placek z ziemniaków i cukinii

Zastąp typowe dodatki do ryby czymś innym. Placek z ziemniaków i cukini to doskonały dodatek do smażonego łososia norweskiego.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Przygotowujemy placek – na tarce ścieramy ziemniaki i cukinię. Odciskamy. W naczyniu miksujemy jajka z solą i pieprzem, koperkiem i szczypiorkiem. Do masy dodajemy odciśnięte warzywa, na koniec dodajemy tartą bułkę i całość dobrze mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki.

  • Słoik pesto łączymy z 4 łyżkami mascarpone. Całość podgrzewamy, nie zagotowujemy.

  • Łososia norweskiego dzielimy na 4 porcje, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy krótko na patelni.

  • Placki podajemy z sosem i łososiem norweskim. Danie dekorujemy listkami rukoli.