Łosoś norweski z młodą włoszczyzną i sosem miodowo-musztardowym z rukolą

Łosoś norweski z młodą włoszczyzną i sosem miodowo-musztardowym z rukolą

Wiosenna propozycja na smażonego łososia z młodymi warzywami. Smaczne danie bogate w witaminy i wartości odżywcze.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Łososia kroimy na 4 porcje. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie smażymy  na dobrze rozgrzanej patelni, na oleju.

  • Włoszczyznę obieramy, pozostawiając zielone końcówki. Przesmażamy na oleju, podlewając 3 łyżkami wody. Doprawiamy solą i pieprzem. I smażymy na pół twardo.

  • Przygotowujemy sos – umyte liście rukoli łączymy z ½ szklanki oleju, łyżką musztardy i łyżką miodu. Całość miksujemy na jednolity sos.

  • Łososia norweskiego podajemy z warzywami.

  • Danie polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.