Składniki
Przygotowanie
Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
Odcedzamy, lekko studzimy, zgniatamy ręką i rozdzielamy delikatnie na środku.
Układamyw żaroodpornym naczyniu.
Myjemy dokładnie pory, odcinamy zieloną cześć, a białą kroimy w cieniutkie paseczki.
Rozpuszczamy masło na patelni ustawionej na małym ogniu.
Pory dusimy bez rumienienia przez ok. 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ziemniaki.
W misce ubijamy lekko śmietanę z jajkami, dodajemy kawałeczki wędzonego łososia, otartą na drobnej tarce skórkę z cytryny i sok. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Masą zalewamy ziemniaki.
Na wierzchu układamy łososia norweskiego pokrajanego na 4 filety.
Pieczemy w rozgrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
W miseczce ukręcamy miód z musztardą i olejem na gładki sos.
Dodajemy połowę drobno posiekanego kopru.
Wyjętą zapiekankę dekorujemy sosem i pozostałym koprem.