Przejdź do treści głównej
Przepisy

Łosoś norweski z soczewicą, winogronami i śmietaną

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena4/5

Składniki

Przygotowanie

  • Łososia dzielimy na porcje, przyprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy z każdej strony na oleju.

  • Marchew, seler oraz cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, przesmażamy na maśle, dodajemy surową soczewicę, całość chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy aż soczewica nie będzie bardzo miękka.

  • Do prawie miękkiej soczewicy dodajemy pokrojoną sałatę, winogrona, śmietanę, ocet i koncentrat.

  • Wszystko dokładnie mieszamy, na wierzchu układamy porcje podsmażonego łososia.

  • Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i czekamy żeby ryba doszła.

Soczewicę układamy na talerzu, na wierzchu łososia norweskiego i podajemy.