Łosoś norweski zapiekany w cieście francuskim podany z pastą szczypiorkową z serka ricotta i sałatą z dressingiem cytrynowym

Łosoś norweski zapiekany w cieście francuskim podany z pastą szczypiorkową z serka ricotta i sałatą z dressingiem cytrynowym

Trudny Średni
Oceń 1 5 3,5

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Opłukany i osuszony papierowym ręcznikiem filet z łososia norweskiego obsmażamy na patelni z posiekanymi ząbkami czosnku, a następnie wystudzamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

  • Ciasto francuskie rozwałkowujemy. 

  • Układamy na nim filet z łososia i całość zamykamy, zlepiając boki. 

  • Ciasto nakłuwamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku w 180°C przez ok. 25 minut. 

  • Po upieczeniu dzielimy na 4 części i układamy na talerzu z sałatą. 

  • Do oliwy dodajemy miód, sok z cytryny i odrobinę pieprzu. 

  • Całość roztrzepujemy trzepaczką i skrapiamy dressingiem mix sałat oraz łososia. 

  • Serek Ricotta rozrabiamy z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki; doprawiamy solą i pieprzem. 

Podajemy obok łososia w cieście.