Łosoś z curry

Łosoś z curry

Łosoś ma doskonały, wyrazisty smak, a curry i mleczko kokosowe nadadzą mu azjatyckiego charakteru. Można podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 3,75

Składniki

Liczba porcji

Podawać z

Sposób

  • Łososia pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać.

  • Pomidory zblanszować: przeciąć skórkę na krzyż w górnej części, włożyć do gotującej wody na kilka minut, po czym od razu przełożyć do zimnej wody. Z pomidorów usunąć skórkę i nasiona, pokroić w małą kostkę.

  • W garnku o grubym dnie roztopić masło, zeszklić cebulę z curry.

  • Wmieszać mąkę.

  • Dodać mleczko kokosowe, zamieszać i zagotować.

  • Do sosu dodać pokrojonego pomidora, sok z cytryny i sos sojowy, po czym gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu.

  • Dodać łososia i gotować około 3 minut, aż ryba będzie całkowicie ugotowana.

  • Doprawić curry i solą do smaku.

Łososia podawać z ryżem, posypać natką pietruszki.