Składniki
Przygotowanie
Obieramy ziemniaki i kroimy w równą kostkę. Następnie gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie, odlewamy i odparowujemy.
Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i podgrzewamy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
Rozcieńczamy mlekiem tak, aby powstał gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ziemniaki oraz drobno posiekany koper i mieszamy.
Filet z łososia kroimy na 8 równych kawałków, najlepiej ukośnie. Starannie osuszamy
i doprawiamy solą i pieprzem
Ubijamy jajko, panierujemy w nim filety, a następnie obtaczamy w tartej bułce.
Podgrzewamy olej na patelni. Smażymy filety, aż zbrązowieją i będą usmażone także w środku, czyli po 1-2 minuty po każdej stronie.
Podajemy z sosem ziemniaczanym i ugotowanymi brokułami.
Wskazówka:
Ważne jest, aby do smażenia użyć sporo, dobrze rozgrzanego oleju. Dzięki temu ryba będzie miała chrupiącą skórkę, a w środku pozostanie soczysta. Ryba wchłonie mniej tłuszczu, jeżeli użyje się go dużo i przypilnuje, aby był wystarczająco ciepły.