Sałata z marynowanym w cytrusach łososiem norweskim, oliwkami i kaparami oraz paluszkami grissini

Sałata z marynowanym w cytrusach łososiem norweskim, oliwkami i kaparami oraz paluszkami grissini

Trudny Łatwy
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Filet z łososia norweskiego kroimy w cienkie plastry – jak carpaccio. 

  • Pokrajaną w piórka czerwoną cebulę, kapary, oliwki i zielony pieprz mieszamy w misce z oliwą z oliwek i posiekaną kolendrą, dodając białe wino i sok z wyciśniętej limonki.

  • Pomarańczę obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do zalewy, którą doprawiamy solą i pieprzem. 

  • Następnie wkładamy do niej plastry świeżego łososia norweskiego i odstawiamy na 4 godziny do lodówki.

Sałatę mieszamy z cienkimi plastrami rzodkiewki i układamy na talerzach lub w misce. Na wierzchu  rozkładamy plastry osączonego z marynaty łososia norweskiego. Sałatę skrapiamy marynatą i podajemy z chrupiącymi paluszkami grissini.