Składniki
Przygotowanie
Nastawiamy piekarnik na 170°C.
Przyprawiamy łososia solą i cukrem i pieczemy w piekarniku ok. 10 minut.
Schładzamy łososia w lodówce i kroimy na kawałki.
Kroimy ogórka i pomidora, a sałatę rwiemy na kawałki.
Dodajemy łososia i grzanki.
Jeśli chcemy zabrać sałatkę do pracy, dobrze będzie poczekać z wrzuceniem grzanek do łososia do chwili rozpoczęcia posiłku.
Dressing
Siekamy szalotkę i ścieramy parmezan.
Wyciskamy cytrynę.
Mieszamy wszystkie składniki dressingu, doprawiamy solą i pieprzem.
Prawdziwy dressing Caesara powinien zawierać trochę posiekanych anchois. Możemy też dodać kilka filetów.
Wskazówka: Resztki dań z łososia z obiadu teżmożna wrzucić do sałatki.