Składniki
Przygotowanie
Ratatouille
1/3 szalotek posiekaj drobno, resztę zaś na większe kawałki.
Podsmaż, przez 2-3 minuty, drobno posiekane szalotki, pomidory oraz passatę na gorącym oleju.
Zmniejsz ogień. Gotuj sos na wolnym ogniu przynajmniej pół godziny.
Pokrój warzywa w kostkę i dodaj je do sosu. Pod koniec gotowania dodaj cebulę.
Sos śmietanowo-parmezanowy
Podgrzewaj śmietanę, aż jej objętość zredukuje się o połowę.
Wrzuć starty parmezan i mieszaj, aż połączy się ze śmietaną.
Przypraw solą i pieprzem.
Smażenie
Pokrój łososia norweskiego w plastry równej wielkości, oprósz delikatnie solą i smaż przez około 2 minuty z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.
Podziel ratatouille na równe części i rozłóż je na podgrzanych talerzach. Na poduszkach z ratatouille ułóż po jednym filecie norweskiego łososia.
Do dekoracji użyj tapenady i odrobiny parmezanu. Podawaj z sosem śmietanowo-parmezanowym.