Smażony łosoś norweski na penne z kozim serkiem i sosem szpinakowym

Smażony łosoś norweski na penne z kozim serkiem i sosem szpinakowym

Pomysł na oryginalny makaron z łososiem. Smaczne połączenie nietuzinkowych smaków, które nadają potrawie wykwintny charakter.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Na oleju przesmażamy posiekaną zieloną cebulkę. Podlewamy 2 szklankami wody, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy posiekany tymianek. Zagotowujemy.

  • Do wywaru dodajemy opakowanie makaronu penne. Stale mieszając, gotujemy makaron.

  • Kiedy makaron stanie się al dente, dodajemy opakowanie serka koziego.

  • Na drugiej patelni, na oleju,  przesmażamy zieloną cebulkę oraz opakowanie szpinaku. Po chwili dodajemy ser mascarpone.

  • Całość miksujemy na gładki sos, doprawiając solą i pieprzem.

  • Łososia norweskiego dzielimy na porcje i smażymy na patelni po ok. 3 min. z każdej strony, tak aby był różowy w środku.

  • Do głębokiego talerza wylewamy sos szpinakowy, kładziemy porcję makaronu, na wierzch łososia, dekorujemy ulubionymi ziołami.