Smażony łosoś norweski z żółtkiem oraz ciepłą sałatką z bobu i kabanosów

Sezonowa propozycja na bazie łososia norweskiego i sałatki z bobu. Pomysłowe zestawienie, którym oczarujesz swoich gości na przyjęciu.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Filet z łososia norweskiego dzielimy na 4 porcje. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju.

  • Bób gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Przestudzony obieramy ze skórek.

  • Kabanosy kroimy w cienkie plasterki.

  • Kilka połówek pomidorów suszonych drobno siekamy. 

  • Całość przesmażamy na patelni z dodatkiem zielonej cebulki. Następnie dodajemy obrany bób. Chwilę razem smażymy.

  • Na osobnej patelni podgrzewamy 1 szklankę oleju. Delikatnie wkładamy do niego żółtka. Natychmiast zestawiamy z palnika – żółtka muszą mieć płynną konsystencję.

  • Na talerzu układamy sałatkę, na niej układamy rybę a na wierzchu – żółtko. Całość posypujemy ostrą papryką.