
Smażony łosoś norweski z żółtkiem oraz ciepłą sałatką z bobu i kabanosów
Sezonowa propozycja na bazie łososia norweskiego i sałatki z bobu. Pomysłowe zestawienie, którym oczarujesz swoich gości na przyjęciu.
Składniki
Sposób
Filet z łososia norweskiego dzielimy na 4 porcje. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju.
Bób gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Przestudzony obieramy ze skórek.
Kabanosy kroimy w cienkie plasterki.
Kilka połówek pomidorów suszonych drobno siekamy.
Całość przesmażamy na patelni z dodatkiem zielonej cebulki. Następnie dodajemy obrany bób. Chwilę razem smażymy.
Na osobnej patelni podgrzewamy 1 szklankę oleju. Delikatnie wkładamy do niego żółtka. Natychmiast zestawiamy z palnika – żółtka muszą mieć płynną konsystencję.
Na talerzu układamy sałatkę, na niej układamy rybę a na wierzchu – żółtko. Całość posypujemy ostrą papryką.