Przejdź do treści głównej
Przepisy

Smażony łosoś norweski z sałatką z buraka, rabarbaru i cząstek pomelo

Wiosenna sałatka łącząca smaki buraków i owoców pomelo.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Buraki smarujemy oliwą, posypujemy kminkiem i solą. Owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieczenia w temp. 150°C na ok. 40 minut. Połowę jednego buraka pozostawiamy surową.

  • Miód roztapiamy na patelni. Na nim karmelizujemy rabarbar.

  • Pomelo dokładnie obieramy i filetujemy.

  • Upieczone buraki obieramy, kroimy w półplasterki. Następnie łączymy z rabarbarem, dodajemy cząstki pomelo, czarny pieprz, sok z cytryny i łyżkę oliwy. 

  • Łososia sprawiamy solą, pieprzem i smażymy z każdej strony po 2 minuty.

Łososia podajemy na sałatce. Danie dekorujemy ulubionymi kiełkami.