Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
Dokładnie zeskrobać łuskę ryby, stronę mięsa posypać solą, pozostawić na około 10 minut.
Osuszyć i pokroić na porcje.
Rozgrzać patelnię z olejem; rybę smażyć około 5 minut skórą do dołu, aż skóra będzie ciemnobrązowa i chrupiąca.
Przewrócić i smażyć jeszcze minutę.
Zapiekanka z batatów i ziemniaków
Obrać bataty i ziemniaki. Bataty pokroić w słupki, a ziemniaki na plasterki.
Gotować w mleku około 5 minut na średnim ogniu, pilnując, żeby mleko nie wykipiało i nie przypaliło się.
Przelać razem z mlekiem do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posolić i popieprzyć.
Posypać tartym serem. Piec około 30 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż wierzch się zarumieni.
Łososia podawać z zapiekanką i groszkiem cukrowym.