Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać grill.
Filet z łososia pokroić w dużą kostkę. Na każdy szpikulec nabić cztery kostki.
Dobrze wymieszać koper włoski, goździki, chili i sól. Szaszłyki obtoczyć w przyprawach.
Szaszłyki grillować po 2 minuty z każdej strony.
Chleb pita lekko podgrzać na grillu tuż przed podaniem.
Sałatka grecka
Pomidory, ogórek i ser feta pokroić w kostkę, a szalotkę na cienkie kawałki.
Oliwki i posiekane oregano wymieszać z oliwą z oliwek, następnie zalać sałatkę.
Tzatziki
Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Ogórek posypać solą i odstawić na 15 minut, po czym odsączyć powstały sok.
Czosnek drobno pokroić i połączyć z pozostałym składnikami na tzatziki.
Doprawić solą i pieprzem.
Szaszłyki z łososia podawać z chlebem pita, sałatką grecką i tzatziki.
Wskazówka: Drewniane szpikulce do szaszłyków przed użyciem należy moczyć w wodzie przez 30 minut.