Przejdź do treści głównej
Przepisy

Szaszłyki z łososia z sałatką grecką

Grillowane szaszłyki z łososia to łatwa i popularna potrawa. Gdy lato i sezon grillowy są jeszcze daleko, nic nie stoi na przeszkodzie, aby szaszłyki z łososia przyrządzić w piecu.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać grill.

  • Filet z łososia pokroić w dużą kostkę. Na każdy szpikulec nabić cztery kostki.

  • Dobrze wymieszać koper włoski, goździki, chili i sól. Szaszłyki obtoczyć w przyprawach.

  • Szaszłyki grillować po 2 minuty z każdej strony.

  • Chleb pita lekko podgrzać na grillu tuż przed podaniem.

Sałatka grecka

  • Pomidory, ogórek i ser feta pokroić w kostkę, a szalotkę na cienkie kawałki.

  •  Oliwki i posiekane oregano wymieszać z oliwą z oliwek, następnie zalać sałatkę.

Tzatziki

  • Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki.

  • Ogórek posypać solą i odstawić na 15 minut, po czym odsączyć powstały sok.

  • Czosnek drobno pokroić i połączyć z pozostałym składnikami na tzatziki.

  • Doprawić solą i pieprzem.

Szaszłyki z łososia podawać z chlebem pita, sałatką grecką i tzatziki.

Wskazówka: Drewniane szpikulce do szaszłyków przed użyciem należy moczyć w wodzie przez 30 minut.