Przejdź do treści głównej
Przepisy

Szaszłyki z łososiem i limonką

Sekret dania tkwi w limonce, która nadaje łososiowi smak świeżości. Podawany z domowym sosem ziołowym jest prostym i smacznym daniem z grilla.

Czas gotowania20 min.
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy grilla 

  • Kroimy łososia na kawałki o wielkości ok. 3 cm, a limonkę w cienkie plasterki

  • Nadziewamy na szpikulce łososia i złożone w półplasterki limonki

  • Smarujemy łososia i ruszt olejem i smażymy na grillu ok. 2 minut  z każdej strony

Sos:

  • Siekamy drobno pietruszkę, a następnie mieszamy ze śmietaną i jogurtem 

  • Doprawiamy solą i pieprzem

Podajemy szaszłyki łososiowe z sosem w sosjerce obok.

Wskazówka: Jeżeli używamy drewnianych szpikulców, należy je zanurzyć w wodzie ok. 30 minut przed użyciem.