Przejdź do treści głównej
Przepisy

Wok z łososiem

Łosoś w woku z warzywami to danie na prosty i smakowity obiad. Wybór warzyw należy do was.

Czas gotowania20 min.
Poziom trudnościŁatwy
Ocena4/5

Składniki

Przygotowanie

  • Kroimy łososia na długie paski, ok. 1 cm grubości.

  • Kroimy marchewkę i cebulę w cienkie plastry, paprykę w paseczki, a brokuł i kalafior w małe różyczki.

  • Podgrzewamy olej w woku albo na patelni z nieco wyższym brzegiem i dodajemy warzywa.

  • Podsmażamy warzywa na dużym ogniu na chrupko, cały czas mieszając, ok. 2 minuty.

  • Dodajemy słodki sos chili, dobrze mieszamy i zmniejszamy ogień.

  • Kładziemy paski łososia na warzywa, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ok. 2 minuty.

Podajemy

  • Z ryżem.

Wskazówka

  • W zależności od upodobania i od pory roku możemy dowolnie dobierać warzywa.  Do potrawy można dodać także świeże zioła, a słodki sos chili zastąpić sosem sojowym.