Przejdź do treści głównej
Przepisy

Wstążki makaronowe z łososiem norweskim, dynią i szpinakiem

Smaczny i prosty sposób na makaronowe danie z łososiem norweskim.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościŁatwy
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Filet z łososia norweskiego solimy, a następnie pieczemy przez 15 minut na pergaminie w temperaturze 180°C. 

  • Po wystudzeniu dzielimy go na małe kawałki.

  • Obieraczką do ziemniaków wycinamy z dyni długie wstążki.

  • Dodajemy do nich wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, łyżeczkę miodu, sól.

  • Całość delikatnie mieszamy z oliwą i odstawiamy.

  • Do wrzącej, posolonej wody dodajemy wycięte obieraczką długie paski skórki z cytryny, a następnie makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  • Odcedzamy i usuwamy skórkę z cytryny.

  • Gorący makaron przekładamy do garnka, dodajemy dynię, świeży szpinak, masło, cząstki łososia oraz przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek i białe wino (opcjonalnie).

  • Podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając przez 3 minuty.

Podajemy posypane drobnym szczypiorkiem.