Składniki
Przygotowanie
Filet z łososia norweskiego solimy, a następnie pieczemy przez 15 minut na pergaminie w temperaturze 180°C.
Po wystudzeniu dzielimy go na małe kawałki.
Obieraczką do ziemniaków wycinamy z dyni długie wstążki.
Dodajemy do nich wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, łyżeczkę miodu, sól.
Całość delikatnie mieszamy z oliwą i odstawiamy.
Do wrzącej, posolonej wody dodajemy wycięte obieraczką długie paski skórki z cytryny, a następnie makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Odcedzamy i usuwamy skórkę z cytryny.
Gorący makaron przekładamy do garnka, dodajemy dynię, świeży szpinak, masło, cząstki łososia oraz przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek i białe wino (opcjonalnie).
Podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając przez 3 minuty.
Podajemy posypane drobnym szczypiorkiem.