Przejdź do treści głównej
Przepisy

Zapiekanka z łososiem i bazylią

Zapiekanka rybna to ulubione danie dzieci i dorosłych. W tym przepisie posypkę z bułki tartej zastępuje się bazylią, chlebem i czosnkiem.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C.

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Łososia pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Lekko posolić i odstawić. 

sos beszamelowy

  • Roztopić masło, dodać mąkę, następnie mieszając trzepaczką dolewać mleko, aż utworzy się gładki sos.

  • Szalotkę drobno posiekać i dodać do sosu.

  • Jakiś czas gotować; doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową.

  • Odstawić do ostygnięcia. Białko ubić na sztywno.

  • Do sosu dodać żółtko, a następnie delikatnie wmieszać białko.

  • Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Warstwami układać łososia, makaron i sos.

Posypka

  • Odkroić skórkę od chleba, zmiksować w malakserze z czosnkiem i bazylią do uzyskania jednolitej posypki.

  • Zapiekankę posypać posypką; piec około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.

Surówka z marchwi

  • Zetrzeć marchew, brukiew i jabłko.

  • Połączyć w misce wodę, ocet, cukier i sok z cytryny; wymieszać z utartymi warzywami. Sprawdzić, czy dressing dobrze się rozprowadził.

  • Przykryć folią plastikową i odstawić w chłodne miejsce do czasu podawania.

Zapiekankę z łososia podawać z sałatką z marchwi i purée z ziemniaków.
Wskazówka: Można użyć innych gatunków ryb, takich jak dorsz, czarniak, zębacz, plamiak.