Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Łososia pokroić w kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Lekko posolić i odstawić.
sos beszamelowy
Roztopić masło, dodać mąkę, następnie mieszając trzepaczką dolewać mleko, aż utworzy się gładki sos.
Szalotkę drobno posiekać i dodać do sosu.
Jakiś czas gotować; doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową.
Odstawić do ostygnięcia. Białko ubić na sztywno.
Do sosu dodać żółtko, a następnie delikatnie wmieszać białko.
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem. Warstwami układać łososia, makaron i sos.
Posypka
Odkroić skórkę od chleba, zmiksować w malakserze z czosnkiem i bazylią do uzyskania jednolitej posypki.
Zapiekankę posypać posypką; piec około 20 minut, aż wierzch się zarumieni.
Surówka z marchwi
Zetrzeć marchew, brukiew i jabłko.
Połączyć w misce wodę, ocet, cukier i sok z cytryny; wymieszać z utartymi warzywami. Sprawdzić, czy dressing dobrze się rozprowadził.
Przykryć folią plastikową i odstawić w chłodne miejsce do czasu podawania.
Zapiekankę z łososia podawać z sałatką z marchwi i purée z ziemniaków.
Wskazówka: Można użyć innych gatunków ryb, takich jak dorsz, czarniak, zębacz, plamiak.