Zapiekany łosoś norweski z pomidorami, tymiankiem i winem
Prezentowane przez nas przepisy to tylko pomysły, inspirowane smakiem kuchni całego świata. Łączy je jedno – łosoś norweski, 175°C oraz 20 minut. Sięgnij po własne ulubione składniki i przygotuj szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny.
Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena4/5
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
Łososia układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy solą i pieprzem.
Wypestkowane pomidory siekamy. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, a następnie mieszamy z pomidorami, dodając posiekany tymianek i oliwę. Następnie pomidorową masę układamy na wierzchu fileta z łososia.
Do naczynia, dookoła łososia wlewamy wino, a następnie wrzucamy do niego wiórki masła.
Pieczemy przez 20 minut.
Serwujemy z ziemniakami, ryżem lub ulubionym makaronem.