Zapiekany łosoś norweski z sosem teriyaki, ziarnami sezamu i kapustą Pak Choi

Zapiekany łosoś norweski z sosem teriyaki, ziarnami sezamu i kapustą Pak Choi

Prezentowane przez nas przepisy to tylko pomysły, inspirowane smakiem kuchni całego świata. Łączy je jedno – łosoś norweski, 175°C oraz 20 minut. Sięgnij po własne ulubione składniki i przygotuj szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 5

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.

  • Kapustę Pak Choi dokładnie myjemy, dzielimy na małe kawałki. Jeżeli używamy brukselki – dzielimy ją na pojedyncze listki.

  • Całość mieszamy z połową sosu teriyaki, a następnie umieszczamy w wysmarowanym masłem lub olejem żaroodpornym naczyniu.

  • Na wierzchu kładziemy filet z łososia norweskiego, dokładnie smarując go pozostałym sosem teriyaki.

  • Pieczemy przez 15 minut. Na suchej, gorącej patelni delikatnie prażymy ziarna sezamu. Posypujemy nimi łososia i pieczemy całość jeszcze przez 5 minut.

Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym / sojowym