Przejdź do treści głównej
Przepisy

Zupa czosnkowa z wędzonym łososiem

To bardzo ciekawa zupa z wędzonym łososiem. Danie ma bogaty smak, a najlepiej smakuje z chlebem. Będzie wyglądać atrakcyjnie, jeśli posypiemy zupę odrobiną natki.

Czas gotowania20 min.
Poziom trudnościŁatwy
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Wędzonego łososia pokroić na cienkie plastry.

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać; razem z ziemniakami smażyć na maśle około 5 minut. Nie dopuścić, aby warzywa zrobiły się brązowe.

  • Wodę połączyć z bulionem, zalać warzywa. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie.

  • Rozgnieść warzywa na purée, przecedzić i zagotować.

  • Dodać śmietanę crème fraîche, doprawić solą.

  • Doprowadzić zupę do wrzenia, posypać natką pietruszki, dodać wędzonego łososia.

Podawać z chlebem.