Składniki
Przygotowanie
Filet ze Skrei’a dzielimy na 4 części. Posypujemy grubą solą i odstawiamy na ok. 20 minut.
Następnie nadmiar soli spłukujemy i osuszamy rybę na papierowym ręczniku.
Rybę smażymy skórą do dołu, aż stanie się chrupiąca – przez ok. 5 minut.
Następnie Skrei’a wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill. Pieczemy do momentu, aż ryba będzie ścięta (płatki mięsa ryby będą łatwo od siebie odchodzić).
Sałatka z fasoli i brukselki
Główki brukselki dzielimy na 4 części i gotujemy na pół twardo. Następnie obsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Fasolę dokładnie płuczemy i osuszamy na sitku.
Cebulę kroimy na piórka, dymkę lub szczypiorek oraz natkę pietruszki siekamy.
Wszystkie warzywa łączymy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby nabrały temperatury.
Doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.
Skrei’a podajemy na rozłożonej na talerzach sałatce. Danie można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.