Przejdź do treści głównej
Przepisy

Skrei z sałatką z kolorowej fasoli i brukselki

Przepis na kolorowe danie, które z pewnością sprawdzi się w chłodne zimowe wieczory.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena2/5

Składniki

Przygotowanie

  • Filet ze Skrei’a dzielimy na 4 części. Posypujemy grubą solą i odstawiamy na ok. 20 minut.

  • Następnie nadmiar soli spłukujemy i osuszamy rybę na papierowym ręczniku.

  • Rybę smażymy skórą do dołu, aż stanie się chrupiąca – przez ok. 5 minut.

  • Następnie Skrei’a wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill. Pieczemy do momentu, aż ryba będzie ścięta (płatki mięsa ryby będą łatwo od siebie odchodzić).

Sałatka z fasoli i brukselki

  • Główki brukselki dzielimy na 4 części i gotujemy na pół twardo. Następnie obsmażamy na rozgrzanej oliwie.

  • Fasolę dokładnie płuczemy i osuszamy na sitku.

  • Cebulę kroimy na piórka, dymkę lub szczypiorek oraz natkę pietruszki siekamy.

  • Wszystkie warzywa łączymy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby nabrały temperatury.

  • Doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.

Skrei’a podajemy na rozłożonej na talerzach sałatce. Danie można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.