Śledź norweski z wiosennym Waldorfem
Wykwintną sałatkę Waldorf wymyślił pod koniec XIX wieku szef kuchni ekskluzywnego hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku. Od tego czasu sałatka ta króluje w menu restauracji na całym świecie. Nasza propozycja to wzbogacona wersja klasycznej przystawki o pyszną rybę, która nada jej niepowtarzalnego smaku.
Składniki
Przygotowanie
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie – do momentu usunięcia z nich nadmiaru soli. Odsączyć.
Zagotować 250 ml wody, dodać ocet, cebulę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy.
Zalewę schłodzić, zalać śledzie, przełożyć łodygami kopru, selera i odstawić na dobę.
Obrany z twardych włókien seler naciowy pokroić w paski, podobnie pokroić białą rzodkiew, jabłko, ogórka. Dodać kapary lub pistacje. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem kolorowym.
Śledzie posmarować gęstym jogurtem, na wierzchu ułożyć sałatkę Waldorf.