Przejdź do treści głównej
Przepisy

Śledź w pomidorkach koktajlowych

Śledź w pomidorach to jedna z norweskich tradycji. Proponujemy zastąpić zwykłe pomidory pomidorkami koktajlowymi, a tak przyrządzony śledź będzie bardziej słodki.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena4/5

Składniki

Przygotowanie

  • Śledzia pokroić na niewielkie kawałki.

  • Purée z pomidorów zagotować z dodatkiem białego octu winnego, cukru i oleju.

  • Dodać krążki cebuli, kawałki pomidorków koktajlowych i liść laurowy; gotować 3 minuty.

  • Odstawić do ostudzenia; doprawić solą i pieprzem do smaku.

  • Wymieszać sos pomidorowy ze śledziem i posiekanym koperkiem.

  • Przełożyć do słoika, słoik zamknąć. 

  • Przed podaniem włożyć do lodówki przynajmniej na jeden dzień.

Można przechowywać w lodówce około 2 tygodni.