Przejdź do treści głównej
Przepisy

Pomidorki nadziewane sałatką śledziową

Kolorowa i smaczna przystawka nie wymagająca dużego nakładu pracy. Ciekawy wygląd i aromatyczna kompozycja smaków sprawdzi się podczas wystawnego przyjęcia.

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilkakrotnie – do momentu usunięcia z nich nadmiaru soli. Odsączyć na ręczniku papierowym, pokroić w drobną kostkę.

  • Do śledzi dodać pokrojoną paprykę zieloną, czerwoną cebulę i koperek. Skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.

  • Pomidory cherry sparzyć w gorącej wodzie, obrać ze skóry. Odłożyć 16 sztuk a pozostałe zmiksować na gładki krem, dodając oliwę, pieprz i sól.

  • Odłożone pomidory wydrążyć, wypełnić sałatką ze śledzia, podawać na kremie pomidorowym.