Przejdź do treści głównej
Owoce morza z Norwegii

Halibut atlantycki

Norweski halibut atlantycki zawsze był wysoko cenionym i ekskluzywnym towarem. Nie tylko dlatego, że jest to wspaniałe morskie stworzenie, ale przede wszystkim ze względu na jego smaczne, soczyste, jędrne i śnieżnobiałe mięso.

Informacje żywieniowe

Halibut atlantycki jest bogaty w białko, witaminę A, D i B12, selen, jod i żelazo, a także nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zasięg połowu

Wzdłuż całego wybrzeża Norwegii. Młodsze osobniki zamieszkują bliżej wybrzeża, a starsze można znaleźć w fiordach i na pełnym morzu.

Sezon

Sezon na hodowlanego halibuta atlantyckiego trwa cały rok. Halibut jest poławiany przez cały rok, poza okresem tarła, który trwa od 20 grudnia do 31 marca.

W Norwegii halibuta łowi się wzdłuż wybrzeża i na fiordach, z pominięciem okresu tarła, które odbywa się co roku między 20 grudnia a 31 marca. W tym czasie połów halibuta jest całkowicie zabroniony. Ma to na celu ochronę jego populacji. Połowy są w dużym stopniu uregulowane, ale nie obowiązują kwoty połowowe. Halibut atlantycki kiedyś był gatunkiem zagrożonym, natomiast obecnie jego populacja jest liczna i silna. W Norwegii działają również nieliczne firmy zajmujące się hodowlą halibuta.

Według norweskiej tradycji halibuta serwuje się na szczególne okazje, takie jak święta i wesela. Halibut atlantycki jest bogaty w białko, witaminy D i B12 oraz selen. Ma duże ości, które można łatwo usunąć. Jest także niesamowicie uniwersalny. Można go podawać ugotowanego, przygotowanego na parze, z grilla, usmażonego lub upieczonego. Nawet skóra jest smaczna — i zdrowa!