Składniki
Przygotowanie
Pokroić halibuta na porcje i oprószyć go solą i pieprzem.
Włożyć porcje do głębokiej patelni i zalać oliwą, tak by pokryła kawałki ryby.
Rozgrzać oliwę do 70
o C, użyć termometru do pieczenia.Ryba powinna pozostać w tej temperaturze przez ok.5 minut.
Sos maślany
Zagotować ocet winny i wygotować go do ok. jednej trzeciej objętości
Dodać śmietankę kremową i zagotować.
Zdjąć rondel z ognia i roztrzepać w nim zimne, podzielone na małe kawałki masło. Sos nie może zagotować się w trakcie dodawania masła, bo będzie za rzadki.
Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior.
Dodatki
Oczyścić szparagi, usmażyć na oliwie i maśle przez ok.2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotować zielony groszek w wodzie z odrobiną masła, soli i pieprzu przez ok. 2 minuty.
Zamoczyć rzeżuchę w odrobinie oliwki.
Podawać halibuta z sosem maślanym, szparagami, groszkiem i rzeżuchą.