Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180
o C.Posypać filety obficie solą morską. Pozostawić je na 20 minut, a potem opłukać w zimnej wodzie i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Usunąć skórę i ości, pokroić filety na małe, równe kostki.
Wysmarować formę żaroodporną oliwą i włożyć do niej kawałki halibuta, pozostawiając trochę odstępu pomiędzy nimi.
Marynata
Pokroić marchewki, chili, cebulę i czosnek na cienkie plasterki.
Dodać do marynaty wszystkie składniki, umieścić je w rondlu i zagotować.
Zalać kawałki halibuta wrzącą marynatą i pozostawić naczynie do wystudzenia. Ryba będzie gotowa, kiedy wystygnie.
Aïoli
Ugotować ziemniaka i rozgnieść go na purée, dodać majonez, posiekany czosnek i szafran.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dodatki
Pokroić bagietkę na cienkie kromki. Pokropić je oliwą i upiec w piekarniku przez ok.8 minut.
Ostudzić bagietkę na papierze kuchennym.
Położyć trochę aïoli na każdą kromkę, kawałek halibuta, nieco cebuli, marchewki i chili.