Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200
o C.Pokroić halibuta na porcje i wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Przybranie
Posiekać anchois i dokładnie wymieszać z masłem o temperaturze pokojowej, bułką tartą i tartym serem.
Rozsmarować mieszankę równomiernie na kawałkach halibuta i zapiec przez ok.20 minut w piekarniku. Potrawa powinna mieć wewnętrzną temperaturę 52
o C.
Sałatka
Pokroić czerwoną cebulę na cienkie plasterki, podzielić pomidorki cherry na połówki i porwać sałatę.
Pokroić chleb w kostkę i obtoczyć w oliwie i posiekanym koperku.
Usmażyć na patelni kostki chleba tak, by były złociste i chrupiące.
Zmieszać razem czerwoną cebulę, pomidorki cherry, sałatę i kostki usmażonego chleba.
Dressing
Rozmieszać żółtka, musztardę, anchois i czosnek w blenderze, ucierając na gładką masę.
Dodawać, mieszając, po kropli oleju sojowego. Z czasem, kiedy mieszanka zgęstnieje można dolewać olej strumieniem.
Na koniec należy domieszać créme fraîche
Podawać pieczonego halibuta z sałatą polaną dressingiem.