Przejdź do treści głównej
Przepisy

Pieczony halibut z risottem i pomidorami

Halibut jest fantastycznym surowcem. W tym przepisie pieczemy rybę w piekarniku i podajemy z pomidorami, smacznym risottem i skorzonerą z rusztu.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościTrudny

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 180oC.

  • Pokroić rybę na porcje.

  • Przygotować solankę, mieszając sól z zimną wodą, włożyć kawałki ryby do zalewy i pozostawić ją tam na ok.8 minut.

  • Wyjąć rybę z zalewy, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć je do natłuszczonej, żaroodpornej formy.

  • Posmarować kawałki ryby oliwą i posypać posiekaną pietruszką.

  • Piec w piekarniku, aż ryba będzie gotowa, przez ok.7 minut.

  • Pomidory obrać ze skórki, nacinając ją na krzyż i zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a potem zanurzając w zimnej. Ściągnąć skórkę, pokroić pomidory na ósemki i wyjąć pestki.

Risotto

  • Posiekać szalotki i zeszklić je na oliwie, nie przyrumieniając.

  • Dodać ryż na risotto i dobrze go wymieszać, by był przykryty oliwą.

  • Dolać białego wina i zagotować.

  • Rozcieńczyć stopniowo bulionem, zagotowując pomiędzy dolewaniem  porcji bulionu.

  • Kiedy ryż będzie na wpół miękki, dodać masło. Czas gotowania może być różny, należy przestrzegać przepisu na opakowaniu.

  • Doprawić solą i pieprzem, trzymać risotto w cieple.

Dodatki

  • Obrać korzenie skorzonery i włożyć je do zimnej wody, by nie ściemniały.

  • Podzielić je na równe kawałki ok.7 cm długości i ugotować je na pół twardo w lekko osolonej wodzie.

  • Wyjąć skorzonerę z wody, posmarować olejem i zrumienić na patelni.

Podawać halibuta z ósemkami pomidorów, risottem i korzeniem skorzonery.