Przejdź do treści głównej
Przepisy

Pieczony halibut z sosem ze skorupiaków

To właśnie sos stanowi o walorach smakowych tego dania. W tym przepisie gotuje się go przez dwie godziny na pancerzach krewetek i naprawdę warto poświęcić ten czas. Sos nada halibutowi niepowtarzalny smak.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościTrudny

Składniki

Przygotowanie

  • Pokroić halibuta na porcje i obsmażyć go na złoty kolor na oleju.

  • Posypać solą i pieprzem.

  • Pokroić pora na małe kawałki i gotować go przez 1-2 minuty w lekko osolonej wodzie.

Sos

  • Oczyścić krewetki, zdjąć skorupki, a krewetki odłożyć do lodówki.

  • Pokroić jarzyny  w grubą kostkę i uprażyć  z odrobiną oleju.

  • Dodać skorupki krewetek, liść laurowy i pietruszkę, podsmażyć, nie dopuszczając, by zbrązowiały.

  • Dodać białe wino i zagotować.

  • Dodać przecier pomidorowy i starannie rozmieszać.

  • Wlać mleko i śmietankę, gotować na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.

  • Przecedzić sos i zagotować go, tak by zgęstniał.

  • Rozetrzeć sos ręcznym blenderem lub w mikserze, aż będzie miał gładką konsystencję.

  • Doprawić solą i pieprzem.

Sałatka

  • Pomidory obrać ze skórki, nacinając ją na krzyż i zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a potem zanurzając w zimnej. Ściągnąć skórkę, wyjąć pestki i pokroić pomidory w kostkę.

  • Zmieszać kostki pomidora z krewetkami, posiekaną bazylią i oliwą.

  • Doprawić solą i pieprzem.

Podawać halibuta z porem, sosem i sałatką.