Składniki
Przygotowanie
Pokroić halibuta na porcje i obsmażyć go na złoty kolor na oleju.
Posypać solą i pieprzem.
Pokroić pora na małe kawałki i gotować go przez 1-2 minuty w lekko osolonej wodzie.
Sos
Oczyścić krewetki, zdjąć skorupki, a krewetki odłożyć do lodówki.
Pokroić jarzyny w grubą kostkę i uprażyć z odrobiną oleju.
Dodać skorupki krewetek, liść laurowy i pietruszkę, podsmażyć, nie dopuszczając, by zbrązowiały.
Dodać białe wino i zagotować.
Dodać przecier pomidorowy i starannie rozmieszać.
Wlać mleko i śmietankę, gotować na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.
Przecedzić sos i zagotować go, tak by zgęstniał.
Rozetrzeć sos ręcznym blenderem lub w mikserze, aż będzie miał gładką konsystencję.
Doprawić solą i pieprzem.
Sałatka
Pomidory obrać ze skórki, nacinając ją na krzyż i zanurzając na kilka minut w gotującej wodzie, a potem zanurzając w zimnej. Ściągnąć skórkę, wyjąć pestki i pokroić pomidory w kostkę.
Zmieszać kostki pomidora z krewetkami, posiekaną bazylią i oliwą.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać halibuta z porem, sosem i sałatką.